30.12.17

Як захистити права адвоката? Поради експертів.

Порушення прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності найчастіше відбувається під час обшуків . Поговорили про ці питання із Юрієм Григоренком, адвокатом та членом Комітету захисту прав адвокатів Національної асоціації адвокатів України та Дмитром Перникозою, юрисконсультом департаменту вирішення спорів Trusted Advisors.
Як виявилось основними причинами таких дій з боку правоохоронних органів можна вважати: 


  • Поведінка адвоката що не відповідає правилам не тільки адвокатської етики, а й кримінальному кодексу України (корупція, хабарництво).

  • Тиск на адвоката правоохоронними органами з метою відлучити адвоката від справи.

І якщо в першому випадку особливих питань ця ситуація не викликає, то в іншому в адвокат стає справжньою жертвою та потребує захисту. Сюди ж можна віднести і порушення адвокатської таємниці, що дуже часто трапляється при несанкціонованих обшуках. 

Якщо звернутись до закону, обшуки дозволяються лише після звернення до Генерального прокурора, його помічника або регіонального прокурора, а також тільки при наявності переліку документів, що потрібно вилучити. Насправді дотримання процедур дуже часто ігнорується та зводиться до банального пошуку компрометуючих фактів проти особи адвоката. 

З точки зору закону відносини адвокатів з правоохоронними органами регулюються як законом про адвокатуру та адвокатську діяльність, так і Кримінальним кодексом України(зокрема статті 397, 398). Варто згадати і міжнародні норми, зокрема рекомендації 21, що прийняті комітетом міністрів Ради Європи про свободу професійної діяльності юриста, як зазначив Дмитро Перникоза. 

Проте, не зважаючи на нормативу базу, як пояснив Юрій Григоренко, статистика демонструє те, що адвокату досить важко захистити свої права. Відповідно до статистики Генеральної прокуратури: в базі ЄРДР виявлено близько 400 справ по фактам протидії, з яких тільки по 5 пред'явлено підозру та винесено тільки 1 вирок , який на даний час перебуває в оскарженні. 

Одним із яскравих прикладів незахищеності адвокатів є ситуація в Одесі, наведена членом комітету захисту прав адвокатів: «Така справа не мала до цього прецедента в Україні. Адвоката та клієнта, що були запрошенні для проведення слідчих дій затримали за статтею 208 КПК України. Відповідна стаття передбачає затримання лише під час здійснення злочину або відразу після, коли є очевидці; при наявності очевидних слідів, що вказують на вчинення злочину». 

В цьому випадку можна помітити те, що правоохоронні органиявно намагаються завадити адвокатам здійснювати свої професійні обов'язки. Тобто адвокат може бути покараним за свою активну позицію. Нажаль, така позасудова практика усунення адвоката від справи в Україні є дуже поширеною. 

Постає питання, як адвокату захистити себе від таких ситуацій? Та чи існує певний дієвий алгоритм захисту? Як зазначив Юрій Григоренко, дещо все-таки можна зробити:

1. В кожного адвоката має бути свій захисник, до якого можна звернутися у проблемній ситуації. 

2. Завжди потрібно мати номер телефону представників Ради адвокатів України чи регіонального комітету. Це потрібно на випадок коли до Вас можуть прийти із неочікуваним обшуком. Відповідні контакти можна знайти за тут.

3. Всі справи потрібно оформити в адвокатське досьє. Також, вони мають бути в «порядку», тобто документи мають бути підшиті. А ще, щоб краще захистити, їх можна помістити у сейф, що буде закритий на замок, а також із наклейкою про захист адвокатської таємниці. 

4. Практика, яка часто застосовується в місті Києві полягає у тому, що при отриманні адвокатського посвідчення в Єдиний реєстр адвокатів вносяться серійні номери телефонів, ноутбуків чи планшетів, що застосовуються в адвокатській діяльності. Також на них варто наклеїти наліпку, на якій буде написаний відповідний текст: "Увага! Інформація на даному носії є конфіденційною та пов'язана з адвокатською таємницею, охороняється Законом України про Адвокатуру та адвокатську діяльність."

5. Ще однією порадою буде, написати лист оператору мобільного зв'язку та повідомити, що на даний номер розповсюджується адвокатська таємниця. Це захистить від застосування такого доказу, як прослуховування, тобто воно не може бути прийняте у суді. 

Але чи можливо покарати порушників та як це зробити? 

За словами Дмитра Перникози, єдиним дієвим способом буде вихід до преси, публікації в ЗМІ, та поширення інформації у соц. мережах. Тобто, як і завжди, чим більше галасу буде піднято навколо справи, тим ефективніше можна відстояти свої адвокатські права. 

Ці прості поради допоможуть захиститися від порушення прав адвокатів. Нажаль, у реаліях в Україні сьогодні навіть адвокат повинен мати свого адвоката. Бажаємо Вам ніколи не потрапляти у подібні ситуації, бути обережними та завжди дотримуватися норм особистої адвокатської безпеки. 


Немає коментарів:

Дописати коментар